Ethereum balans op exchanges historisch laag, goed voor ETH koers

ETH munt met Ethereum koers op achtergrond 

Terwijl de crypto markt een uitstekende oktober achter de rug heeft zien we ook uit on-chain data interessante ontwikkelingen gebeuren. Data van blockchain analytics platform Glassnode geeft inzicht in de hoeveelheid Ethereum (ETH) dat zich op exchanges bevindt. Momenteel zien we historisch lage balansen op de handelsplatformen, wat volgens analisten de volgende opmars van de Ethereum koers kan voeden.  

De ETH koers kent een goede maand. In de afgelopen twee weken wist de populaire altcoin met ruim 14% in waarde te stijgen. Veertien dagen geleden noteerde de koers nog ongeveer $1.580, momenteel is dit ruim $1.800. De Ethereum koers lijkt gevoed te zijn door de hype rondom de komst van een Bitcoin Spot Exchange Traded Fund (ETF). De grootste cryptocurrency kan mogelijk op korte termijn een spot ETF verwachten, die beleggers flink enthousiast weet te maken. De verwachting is namelijk dat het fonds veel institutioneel vermogen gaat aantrekken. 

Ethereum exchange balans op zevenjarig dieptepunt

In onderstaande figuur is te zien hoe de exchange balans van Ethereum verloopt over de jaren heen. Wat direct opvalt is de afnemende trend die sinds de piek in 2020 is ingezet. Toen bevond zich bijna 33,3 miljoen ETH op verschillende handelsplatformen, ruim drie jaar later en dit is teruggezakt tot ongeveer 14,8 miljoen Ethereum. Een significante daling van bijna 56%. Een grote reden voor de uitstroom is de toenemende wantrouwen in centrale exchanges. Met name de fraude bij en het faillissement van handelsplatform FTX heeft veel gebruikers ertoe gezet om hun munten op persoonlijke wallets te bewaren. Ook andere centrale crypto instellingen overleefden het niet, waaronder leenplatformen Celsius en BlockFi. In sommige gevallen moesten exchanges hun deuren sluiten in specifieke landen, waaronder Binance Nederland.

Hoeveelheid Ethereum op exchanges over de jaren heen
Figuur 1: Hoeveelheid Ethereum op exchanges over de jaren heen (bron; Glassnode)

Lage exchange balans positief teken voor Ethereum koers

Analisten zien de lage exchange balansen als een positief teken voor de Ethereum koers. Een lage balans op handelsplatformen is een indicatie dat beleggers een HODL mentaliteit hebben. Dat wil zeggen dat zij over het algemeen hun munten op eigen wallets vasthouden met de intentie om deze voor een lange tijd vast te houden. Daarnaast zorgt een lage balans op exchanges ervoor dat het verhandelbare aanbod ook erg laag is. Het is dus moeilijker voor investeerders om aan ETH te komen. Wanneer de vraag gelijk blijft of toeneemt kan een significante prijsstijging het gevolg zijn.