ETH balans op exchanges op 5-jarig dieptepunt, opmars Ethereum koers?

ETH munt met Ethereum koers grafiek op achtergrond 

De hoeveelheid Ethereum (ETH) dat zich op exchanges bevindt zit op recordlage waardes, zo blijkt uit de on-chain data van blockchain analytics platform CryptoQuant. Momenteel zitten er slechts 14,3 miljoen ETH op alle handelsplatformen, net zo veel als vijf jaar geleden. Beleggers zien het lage aanbod op exchanges als positief voor de Ethereum koers en hopen dat dit ook terug te zien zal zijn in de prijs van de munt. 

Na een imposante oktober maand en start van november, waar de ethereum koers hard steeg tot boven de $2.000, zien we in de afgelopen dagen een afkoeling in de markt. Niet heel gek na de imposante prijs rally die we achter de rug hebben. Beleggers zien sterke winsten en lijken voor een gedeelte hun ethereum te verkopen tegen de hogere prijzen. Dat zien we ook terug in de Ethereum koers die rond de $2.000 stabiliseert. Ondanks de afkoeling heeft het populaire altcoin project een sterke periode achter de rug, zo steeg het in de laatste dertig dagen met ruim 20%. 

Komst van een Spot ETH ETF door BlackRock goed voor Ethereum koers

De opmars wordt voor een groot deel gevoed door de hype rondom cryptocurrency spot Exchange Traded Funds (ETF). Nadat Bitcoin (BTC) een aantal aanvragen heeft ontvangen van zeer grote Amerikaanse vermogensbeheerders, is nu ook Ethereum aan de beurt. BlackRock, de grootste asset manager in de wereld, heeft nu ook voor de populaire cryptocurrency een spot ETF aanvraag lopen. Investeerders zijn zeer enthousiast over de komst van het fonds omdat ze verwachten dat het veel institutioneel vermogen kan aantrekken en dus tot een flinke koersstijging kan leiden. 

Ethereum exchange balans neemt met 60% af in 3 jaar tijd

De hoeveelheid ETH op handelsplatformen is in de afgelopen jaren flink afgenomen. Tijdens de bearmarkt in 2018 en 2019 nam de hoeveelheid ethereum op exchanges flink toe tot een lokale piek van ongeveer 35 miljoen ETH. Sinds de bullmarkt zijn de balansen flink geslonken naarmate de munt werd opgekocht en van de handelsplatforms werd gehaald. Het resultaat is een afname van 60% in drie jaar tijd waardoor de huidige balans ongeveer 14,3 miljoen ETH bedraagt, vergelijkbaar met niveaus van vijf jaar terug. In de afgelopen twee dagen werd er nog een flinke hoeveelheid ethereum uit de exchanges gehaald. Het ging om in totaal ruim 150.000 munten met een waarde van $300 miljoen. De afname van de balansen op de centrale handelsplatforms is positief voor de Ethereum koers. Doordat er minder verhandelbaar aanbod is zal de koers sneller stijgen wanneer we groei in vraag ervaren. 

Exchange balans van Ethereum
Figuur 1: Exchange balans van Ethereum (bron; CryptoQuant)