SEC stelt Ethereum ETFs uit, Nieuwe ETH upgrade in zicht

Ethereum munt

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft besloten om de beslissingen voor een mogelijke goedkeuring van een nieuwe Ethereum (ETH) Spot Exchange Traded Fund (ETF) uit te stellen. De aanvragen die door onder andere Hashdex en Amerikaanse vermogensbeheerder Grayscale zijn ingediend, worden nu beoordeeld in mei 2024. Een teleurstelling voor investeerders die hoopten al eerder een ETH fonds op de markt te kunnen zien. Desondanks blijven ontwikkelaars flink actief en komt de belangrijke netwerk update Dencun mogelijk in januari al in de testfase.

Officiële documenten van de SEC die op 18 december zijn vrijgegeven maken duidelijk dat de Amerikaanse autoriteiten hun beslissing voor een Spot ETF voor de populaire altcoin gaan uitstellen. Een van de aanvragen betreft een transformatie van de bestaande Grayscale Ethereum Trust fund naar een Spot ETF. De SEC gaf als reden voor het uitstellen dat het meer input wil krijgen van de publieke sector. Daarnaast is de Amerikaanse autoriteit ook weerstand aan het bieden tegen ETH fonds aanragen van vermogensbeheerder VanEck, Ark Invest en 21Shares. Het mag duidelijk zijn dat de SEC niet zomaar een cryptocurrency Spot ETF in de markt wilt accepteren en dat een verder uitstel in de toekomst een mogelijkheid blijft. De ETH koers leek niet te reageren op het nieuws en wist in de 24 uur daarna met 1,6% te stijgen. 

Ethereum Spot ETF goed voor de markt

Een mogelijke eerste Spot ETF in de crypto markt op de Amerikaanse beurs is reden voor veel enthousiasme onder investeerders. Maar waarom? Er bestaan meerdere crypto fondsen, ook op beurzen in de Verenigde Staten, maar een Spot ETF nog niet. Dit fonds kan een flinke impact hebben op de Ethereum koers, omdat aankopen in de ETF ook zorgen voor directe aankopen van ETH zelf. Daarnaast maakt het fonds het mogelijk voor veel traditionele en institutionele investeerders om in de crypto markt te stappen wat de koersen verder omhoog kan duwen. 

Ethereum Dencun upgrade gaat naar testfase

De belangrijke Dencun upgrade zal in het begin van komend jaar in de testfase belanden, zo werd bekend gemaakt door ontwikkelaars op het officiële Ethereum Youtube kanaal. Het betreft een grote upgrade voor het Ethereum netwerk die als doel heeft om de transactie capaciteit van het populaire altcoin netwerk te verhogen zonder dat de kosten toenemen. Mogelijk kan de testfase op 17 januari al beginnen. De upgrade kan de concurrentie positite van ETH ten opzichte van andere smart contract platformen significant verbeteren.