Ethereum balans op exchanges op all-time low, Buterin deelt 2024 roadmap

Ethereum munt 

Nieuwe on-chain data van het Ethereum (ETH) netwerk laat zien dat de balans op exchanges op een all time low zit. Nog nooit waren er zo weinig ETH munten op de handelsplatformen te vinden. Volgens analisten is deze metriek een goede indicator voor prijsstijgingen. Tegelijkertijd deelde Ethereum oprichter Vitalik Buterin de roadmap voor de populaire altcoin in 2024. 

Vlak voor het einde van het jaar behaalde het Ethereum netwerk een imposant record. Het aantal ETH op de exchanges zit op een all time low, zo is weergegeven in het rood in de onderstaande figuur. In verhouding tot het totale circulerende aanbod van tokens zit slechts 8,04% ervan op de centrale handelsplatformen. Dat betekent dat steeds meer beleggers hun munten op hun eigen wallets zetten, een teken dat investeerders een lange termijn visie hebben voor hun munten. Historisch gezien is dit een sterke indicator voor een ETH koersstijging, aldus analisten. Hoe minder munten aangeboden worden op exchanges, des te lastiger het is voor nieuwe investeerders om de munt op te kopen. Dit kan zorgen voor een flinke koersstijging op de langere termijn. 

Figuur 1: Percentage ETH op exchanges ten opzichte van totale circulerende aanbod
Figuur 1: Percentage ETH op exchanges ten opzichte van totale circulerende aanbod (bron; Santiment)

 

Dagelijks gebruik Ethereum groeit einde van 2023

Tegelijkertijd zien we ook weer een groei in het aantal actieve gebruikers op het Ethereum netwerk. Waar we in september nog 350.000 actieve gebruikers per dag zijn, is dit in december gestegen naar 470.000 actieve gebruikers met een piek van ongeveer 520.000. Een significante groei van 48%. Het gebruik van een netwerk is een belangrijke metriek om de groei te volgen en is historisch gezien een belangrijke invloed op de Ethereum koers. 

Figuur 2: Aantal dagelijkse actieve adressen op het Ethereum netwerk
Figuur 2: Aantal dagelijkse actieve adressen op het Ethereum netwerk (bron; Santiment)

Ethereum roadmap voor 2024 gedeeld

Op social media platform X deelde Buterin de roadmap voor Ethereum voor 2024. Opvallend genoeg zijn er weinig aanpassingen gemaakt aan het plan. Zo lichtte de oprichter zelf ook toe.

 

“Nu het technische pad van Ethereum steeds sterker wordt, zijn er relatief weinig veranderingen.”

 

Een van de belangrijkste problemen om aan te pakken is om het Proof of Stake (PoS) mechanisme van het netwerk te optimaliseren, zodat het beter de concurrentie kan aangaan met andere populaire altcoin netwerken. Ethereum wil het netwerk niet alleen sneller maken, maar ook de transactiekosten van gebruikers reduceren.