Vitalik Buterin: Ethereum 2.0-upgrade gepland voor december

Vitalik Buterin 

Afbeeldingsbron: DonkeyHotey

Cryptocurrency Ethereum en zijn netwerk hebben volgende maand een dynamische verschuiving gepland staan. De hoofdontwikkelaar en mede-oprichter van het Ethereum-netwerk, Vitalik Buterin, kondigde aan dat de nieuwe en lang verwachtte Ethereum 2.0-update in december van dit jaar zal plaatsvinden, waarmee de speculatie dat deze opnieuw zou kunnen worden uitgesteld, wordt weggenomen.

Wat is Ethereum 2.0?

Ethereum 2.0 is een visie voor het Ethereum-netwerk die de nadruk legt op het verminderen van energie-intensiviteit en inefficiënties en die tegelijkertijd de schaalvergroting en capaciteit van het netwerk wil verbeteren. Het grootste deel van 2020 werd besteed aan de voorbereiding op een overgang naar Ethereum 2.0 en het lijkt erop dat er in de nabije toekomst geschiedenis mee geschreven gaat worden.

Vitalik Buterin, de beste ontwikkelaar en medeoprichter van Ethereum, heeft de fase 0 van de update al met succes gestart. Hij heeft 3.200 ETH naar een van de staking wallets gestuurd. Hierdoor kan het netwerk migreren van een energie-intensief Proof-of-Work (PoW) -algoritme naar een meer flexibel Proof-of-Stake-algoritme. In deze totaal andere benadering zullen grote miners met enorme rekenkracht ophouden te bestaan. De gebruikers zelf zullen in staat zijn om hun cryptocurrency samen te vergrendelen en vervolgens beloningen te verdienen (op basis van de ondervergrendeling) in een proces dat vergelijkbaar is met op rente gebaseerde vaste deposito's. Deze mijnbeloningen worden uitgedeeld via een aanpak die “staking” wordt genoemd. Om “staking” te laten plaatsvinden, zouden ze stakingportefeuilles moeten hebben en tot nu toe was dat niet het geval met Ethereum. Nu fase 0 in gang is gezet, zijn de stakingportefeuilles gemaakt, maar nog niemand kan zich al bezighouden met staking omdat een groot deel van de update nog moet worden geïmplementeerd. Fase 1 gaat officieel van start vanaf volgende maand, zoals aangekondigd door Buterin. Er zijn in totaal 4 fasen gepland voor de hele update.

Waarom is iedereen erin geïnteresseerd?

Ethereum is 's werelds belangrijkste programmeerbare blockchain-netwerk. Dat betekent dat het niet alleen een platform is voor de verificatie, opslag en transactie van cryptocurrencies, maar ook extra mogelijkheden heeft. Het maakt geautomatiseerde contractresolutie op zijn platform mogelijk via zijn slimme contractfuncties, stelt gebruikers in staat om hun eigen cryptocurrencies te creëren en stelt mensen zelfs in staat om zijn rekenkracht te gebruiken in een momenteel beperkte capaciteit.

De belofte van het Ethereum-netwerk was dat het een echte use case van blockchain-technologie vertegenwoordigde. Voor veel technologen vertegenwoordigt Bitcoin slechts de ruwe helft van alles wat met blockchain te maken heeft. Voor hen zijn gedistribueerde computers, slimme contracten en het bijhouden van gegevens de belangrijkste focus van blockchain-technologie. Buterin stelde in 2013 een beroemde wijziging voor op Bitcoin zelf, waarbij hij pleitte voor een tweede programmeerlaag die aan het netwerk zou worden toegevoegd. Hierdoor zou Bitcoin ook een programmeerbare blockchain kunnen worden, maar de Bitcoin-gemeenschap heeft het afgekeurd. Buterin zette vervolgens zijn eigen netwerk op en werkte samen met Joseph Lubin, Charles Hoskinson, Gavin Wood en anderen om Ethereum te creëren.

Ethereum's hoogtepunt van 2017, 2018

Ethereum was het netwerk dat de beroemde Crypto Kitties-game in 2017 en begin 2018 startte. Deze game maakte de sector populair en liet gebruikers zien waartoe het in staat was. Meteen had de online gemeenschap zijn zinnen gezet op Ethereum en een zwerm gedecentraliseerde applicaties en nieuwe munten werden gepland en gelanceerd op het netwerk. Deze plotselinge instroom van nieuwe projecten toonde een zwakte in het netwerk, vooral met betrekking tot het mining-proces en schaalvergroting. Buterin ging toen aan de slag met zijn team en gaf ons het Ethereum 2.0-project. Dit is een langetermijn-update die meer dan twee jaar nodig heeft om volledig functioneel te worden.

Wat gebeurt er met de cryptocurrency ETH?

Ethereum's eigen cryptocurrency Ether (ETH) handelt nu rond de $ 450. Het is de afgelopen 7 dagen met bijna 20% gestegen, maar over het algemeen loopt het nog steeds achter op Bitcoin wat betreft effectieve langetermijninvesteringen. Het Ethereum 2.0-project zal, indien succesvol, een positieve algehele impact hebben op de prijs van de cryptocurrency, maar er is nog te veel werk aan de winkel om nu al te spreken van een succes. Het is daarom nu wat risicovoller om in Ethereum te investeren, maar de beloningen kunnen mogelijk uitstekend zijn als alles goed gaat en de Ethereum 2.0 update succesvol blijkt te zijn.