Ethereum-ontwikkelaar terug in de gevangenis na schenden borgtochtvoorwaarden, Ethereum-documentaire in de maak

achter de tralies 

Virgil Griffith, een Ethereum Foundation-onderzoeker en een ETH-ontwikkelaar, is terug achter de tralies nadat hij zijn borgtochtvoorwaarden had geschonden. Rechter P. Kevin Castel gaf het bevel om de ontwikkelaar in voorlopige hechtenis te nemen. Beschikbare informatie suggereert dat Griffith twee maanden geleden probeerde toegang te krijgen tot zijn Coinbase-account.

Het openbaar ministerie verzocht op 9 juli om voorlopige hechtenis en beschuldigde de ontwikkelaar van het schenden van borgtochtvoorwaarden die zijn toegang tot en gebruik van internet enorm belemmeren.

Volgens de aanklacht probeerde Griffith toegang te krijgen tot zijn ETH-activa op Coinbase door contact op te nemen met de beurs. Hij vroeg het platform om de tweefactorauthenticatie van zijn account te verwijderen, omdat "de FBI" de apparaten had geconfisqueerd die hij kon gebruiken om aan de beveiligingsfunctie te voldoen.

Volgens zijn advocaat heeft Griffith zijn raadsman erbij betrokken voordat hij probeerde toegang te krijgen tot zijn account. De advocaat zei ook dat de familie van de ontwikkelaar namens hem probeerde toegang te krijgen tot het account. Als zodanig deed hij de poging niet persoonlijk.

Rapporten suggereren dat Castel zich voornamelijk concentreerde op het vluchtrisico die ontwikkelaar vormde vanwege de waarde van zijn activa die was gestegen tot ongeveer een miljoen dollar. Ook merkte de rechter op dat de waarde van de activa de nieuwsgierigheid van Griffith om toegang te krijgen tot de rekening zou kunnen hebben aangewakkerd.

60 dagen voor het overtreden van borgtochtvoorwaarden, 20 jaar voor samenzwering

Rapporten suggereren dat als hij tegen de voorwaarden van de borgtocht ingaat, hem dat waarschijnlijk 60 dagen gevangenisstraf oplevert. Griffin werd in november 2019 gearresteerd en in januari vorig jaar aangeklaagd wegens samenzwering tegen de International Emergency Economic Powers Act (IEEPA).

Als de aanklachten van samenzwering stand houden, kan hij tot 20 jaar gevangenisstraf opgelegd krijgen. In december 2019 werd de Ethereum Foundation-onderzoeker op borgtocht vrijgelaten na betaling van een borgsom van $ 1.000.000.

Griffith bevond zich aan de verkeerde kant van de Amerikaanse wet nadat hij naar verluidt naar Noord-Korea was gereisd om hen te leren hoe ze sancties konden omzeilen met behulp van de gedistribueerde grootboektechnologie.

De IEEPA stelt dat Amerikaanse burgers geen goederen, technologie of diensten mogen aanbieden aan de Democratische Volksrepubliek Korea, tenzij met toestemming van het Amerikaanse ministerie van Financiën.

Griffith 'koos ervoor om onze tegenstander te helpen', FBI

Voorheen was het de ETH-ontwikkelaar verboden om naar Noord-Korea te reizen. Hij negeerde echter de reisbeperkingen van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en woonde een cryptoconferentie bij in Noord-Korea. Tijdens zijn arrestatie merkte William F. Sweeney Jr, een directeur van de FBI, op dat "het nog flagranter is dat een Amerikaans staatsburger er naar verluidt voor gekozen heeft om onze tegenstander te helpen."

Volgens de Amerikaanse procureur Geoffrey Berman bracht Griffith "de sancties in gevaar die zowel het Congres als de president hebben uitgevaardigd om maximale druk uit te oefenen op het gevaarlijke regime van Noord-Korea."

Bovendien beweerde het kantoor van de Amerikaanse procureur dat de onderzoeker van de Ethereum Foundation sms-berichten gebruikte om te ontkennen dat hij een Amerikaans staatsburger was.

Volgens het Amerikaanse Openbaar Ministerie toonden sommige sms'jes ook aan dat Griffith van plan was betrokken te zijn bij witwasacties in Noord-Korea.

Een paar dagen na de eerste arrestatie van Griffith sloot de mede-oprichter van Ethereum, Vitalik Buterin, zich aan bij de oproepen om Griffith vrij te laten. In een tweet op 1 december 2019 schreef Buterin: "Ik weiger de gemakkelijke weg te nemen om Virgil onder de bus te gooien."

De mede-oprichter van Ethereum merkte echter op dat de stichting Griffith geen enkele hulp bood en dat zijn reizen naar Noord-Korea een persoonlijke beslissing waren geweest. Buterin beweerde ook dat "velen" hadden geprobeerd de Ethereum-ontwikkelaar van deze beslissing af te praten.

Buterin te zien in de documentaire "Ethereum: The Infinite Garden"

Afgezien van de zaak van Griffith, zal Buterin ongetwijfeld verschijnen in een documentaire over de Ethereum-blockchain.

Het project, bekend als "Ethereum: The Infinite Garden", heeft tot doel de slimme contracten van Ethereum blockchain te benadrukken. Onlangs heeft het project in slechts 72 uur iets meer dan 1.000 ETH-munten opgehaald van meer dan 600 investeerders.

Het bedrag overschreed hun doel van 750 ETH. Met deze investeringen gaat het project naar de preproductiecyclus, waaronder het leggen van verbindingen met belangrijke personen bij de Ethereum Foundation.

Volgens het voorstel van het project zal de documentaire onder andere "de innovatieve real-world toepassingen van de Ethereum-blockchain" naar voren brengen. Het project is geïnspireerd op het idee dat het op een na grootste blockchain-netwerk meer een oneindige tuin is dan een gedistribueerde wereldwijde computer.

De regisseurs van de documentaire zijn Zach Ingrasci en Chris Temple. De twee hebben onder meer samengewerkt met National Geographic, Netflix en Hulu. Het project wordt beheerd door Optimist, een studio in Los Angeles.