DeFi TVL daalt terwijl het DeFi-leiderschap van Ethereum met 14% afneemt

 

De hoeveelheid geld die is opgesloten in gedecentraliseerde financiële (DeFi) -platforms is sinds eind vorig jaar in een vrije val. Volgens Defillama is het bedrag binnen twee maanden vanaf december met bijna 22 procent gedaald van 251 miljard dollar naar 196 miljard dollar.

Op het moment van schrijven domineerde Curve Finance de DeFi-wereld met 17,8 miljard USD of 9,18 procent van de totale waarde vergrendeld (TVL). Andere toonaangevende DeFi-protocollen zijn MarkerDAO, Convex Finance, Lido en Aave.

 

Gedecentraliseerde financiële platforms aangedreven door de Ethereum-blockchain nemen nog steeds een voorsprong van iets meer dan de helft met ongeveer 55 procent. Sinds december is hun dominantie echter met 14 procent afgenomen. Volgens Defillama staat de totale waarde opgesloten in op Ethereum gebaseerde protocollen momenteel op 110,98 miljard dollar.

De Terra-blockchain staat op de tweede plaats met 22,48 miljard USD in TVL, gevolgd door BNB Chain (11,73 miljard USD), Avalanche (10,74 miljard USD) en Fantom (7,29 miljard USD).

Solana komt op nummer zes met een TVL van 6,76 miljard US dollar. Blockchains die meer dan 100 protocollen aandrijven, zijn Ethereum (556), BNB Chain (327), Polygon (203), Fantom (195) en Avalanche (178).

DeFi TVL zakt en "DeFi peetvader" verlaat DeFi

Uit gegevens blijkt dat ongeveer 381 gedecentraliseerde beurzen goed zijn voor ongeveer 64 miljard USD aan totale vergrendelde waarde. Uniswap V3 voert het peloton aan met een 24-uurs volume van 1,2 miljard US dollar. Het wordt gevolgd door PancakeSwap (372 miljoen USD), Serum DEX (304 miljoen USD) en Astroport (283 miljoen USD), gebaseerd op het handelsvolume in de afgelopen 24 uur.

 

Volgens Dune Analytics hebben cross-chains die interactie hebben met Ethereum op 6 maart ongeveer 23 miljard USD aan TVL.

Terwijl TVL in DeFi-platforms daalt, heeft de crypto-gemeenschap redenen gedeeld over wat Andre Cronje boos maakte, wat leidde tot zijn vertrek uit het DeFi-ecosysteem.

Cronje wordt de DeFi "godfather" genoemd, is de oprichter van Yearn.Finance en heeft banden met Fantom Foundation. Het nieuws van zijn vertrek bij DeFi werd aangekondigd door Anton Neil, een vriend bij Fantom Foundation.

In een tweet op 6 maart onthulde Neil dat hij de sector verlaat samen met Cronje. De beslissing om te vertrekken gaat gepaard met de "beëindiging [...] van ongeveer 25 apps en diensten [...] op 3 april 2022." Top gedecentraliseerde applicaties (Dapps) in de lijst zijn Solidly.Exchange, Yearn.Finance en Keep3r.

Cronje en Neil beëindigen geen projecten, Fantom CEO

De meesten in de cryptogemeenschap sympathiseerden met het duo en merkten op dat hun beslissing te wijten kan zijn aan mentale uitputting.

Anderen beschouwden de beslissing als een bewuste beïnvloeding van de koersen, aangezien de meeste tokens geassocieerd met Neil en Cronje aanzienlijke verliezen optekenden. De TVL van Fantom is bijvoorbeeld de afgelopen dag met 19,49 procent gedaald.

Vandaag heeft Michael Kong, de CEO van Fantom, verduidelijkt dat Cronje en Neil alleen hun betrokkenheid bij de projecten beëindigen en de platforms niet uitschakelen. Kong voegde eraan toe dat de twee "alles wat ze uitvoeren aan bestaande teams zullen overdragen."

De hoofdontwikkelaar van Yearn.Finance, Banteg, steunde de observatie van Kong door te zeggen dat het vertrek van Cronje het project niet zal verlammen.

In een tweet merkte de ontwikkelaar op dat de Defi "peetvader" "er meer dan een jaar niet aan heeft gewerkt". Banteg voegde eraan toe dat de DeFi-opbrengstaggregator wordt gerund door een team van 190 mensen, van wie er 50 "voltijds zijn".

Fantom (FTM) en Year.Finance (YFI) token-beleggers beginnen Kong en Banteg te geloven. Toen het nieuws over Cronje en Neil die de sector verlieten zich verspreidde, zakten FTM en YFI met 20 en 10 procent tot respectievelijk 1,33 USD en 18.187 USD.

Cronje wordt waarschijnlijk een anonieme ontwikkelaar

Op het moment van schrijven is YFI met 1,9 procent gestegen tot 19.210 USD, terwijl FTM van eigenaar wisselt op 1,42 US dollar, een daling van 1,4 procent ten opzichte van een 24-uurs record van 1,46 US dollar.

De totale waarde van Solidly is echter tussen 3 maart en 7 maart gekelderd van 1,3 miljard USD naar 733,9 miljoen USD.

Cronje begon vorige week tekenen te vertonen van dat hij de sector zou gaan verlaten, toen hij tweets verwijderde en zijn Twitter-account sloot. The DeFi Edge, een DeFi-marktanalist, is van mening dat Cronje investeerders niet heeft aangetrokken. Volgens hen is Cronje een ontwikkelaar die graag op de achterbank zit en niet van "de bullshit en drama" houdt.

Toen de recente gebeurtenissen hem naar de voorstoel duwden, "bereikte hij een kantelpunt." Sommigen in de cryptogemeenschap geloven dat Cronje zal terugkeren in de sector als een anonieme ontwikkelaar.