Zes financiële instanties vragen een Ethereum ETF aan

Ethereum (ETH) munten

De race om de eerste Ethereum (ETH) Exchange Traded Fund (ETF) is in volle gang. Op 1 augustus meldden 6 verschillende financiële asset managers hun aanvraag voor het veelbesproken fonds. Beleggers wachten de aanvraag met spanning af. Een goedkeuring van een ethereum ETF kan een enorme boost geven voor de koers omdat het een veel groter bereik krijgt.

Crypto ETFs zijn niet geheel nieuw op de markt. Ook Bitcoin (BTC) heeft aanvragen lopen voor een zogeheten spot ETF. Blackrock was in juni de eerste grote financiële instantie die een aanvraag indiende en zorgde voor een opleving van het enthousiasme onder Bitcoin investeerders. Hoewel de aanvraag nog beoordeeld wordt, hebben beleggers hoop dat het fonds wordt goedgekeurd. Blackrock is namelijk de grootste asset manager in de wereld en heeft een zeer succesvolle geschiedenis in het uitrollen van ETFs. 

Bekende namen onder Ethereum ETF aanvragers

Het gaat om 6 financiële instellingen die elk apart een Ethereum ETF aanvraag hebben ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Er zitten bekende namen tussen zoals VanEck, Bitwise en Grayscale. Onder de minder bekende namen zitten ProShares, Roundhill en Volatility Shares. VanEck is een zeer gevestigde naam in de financiële markt en heeft momenteel bijna $78 miljard aan vermogen dat het beheert. 

Waarom een Ethereum ETF voor een prijsstijging zorgt

Er bestaan al een verscheidenheid aan crypto en ethereum fondsen. Echter ontbreekt de ETF nog op de grootste financiële markt: die van de Verenigde Staten. In dit geval is de aanvraag een futures fonds. Een future contract betekent dat contracten worden verhandeld die een belofte zijn dat de houder ervan een bepaalde hoeveelheid ethereum krijgt. Beleggers zijn met name enthousiast over een spot ETF omdat bij aankoop van dit fonds de beheerder ervan daadwerkelijk de onderliggende munt moet opkopen. Helaas moeten investeerders nog even langer wachten totdat een dergelijk fonds wordt aangevraagd. Bij Bitcoin lopen er, zoals gezegd, inmiddels al wel diverse spot ETF aanvragen en is het proces in volle gang. 

Desondanks kan een futures fonds ook veel geld naar de munt trekken. De onderliggende future contracten zijn namelijk gebonden aan het kopen van ethereum. Als de vraag erg groot is naar de ETF dan zal de ETH koers logischerwijs dus ook stijgen. Investeerders verwachten dat de vraag erg groot zal zijn omdat de fondsen het makkelijker maken voor traditionele financiële instellingen om crypto te kopen zonder ingewikkelde stappen, zoals het maken van een wallet en het veilig opslaan van je munten.