Institutionele beleggers somber gestemd over Ethereum koers

Ethereum koers gaat naar beneden 

Inzichten van CryptoQuant suggereren dat institutionele beleggers zich terugtrekken uit Ethereum (ETH). Dit suggereert dat de traditionele financiële instanties een negatief vooruitblik hebben op de populaire altcoin en dat maakt beleggers nerveus voor de korte termijn prijsbeweging. Wat kunnen investeerders van de Ethereum koers verwachten? 

Middels de Coinbase Premium Index (CPI) wordt het verschil bepaald tussen wat beleggers betalen voor ethereum op de grote crypto exchange Coinbase met de prijs van de munt op een ander groot handelsplatform, Binance. Over het algemeen wordt op Coinbase een zogeheten “Premium” betaald, wat wil zeggen dat ETH een hogere prijs heeft dan in de rest van de markt. Dit komt doordat Coinbase veel institutioneel geld aantrekt. Door het verschil in prijs uit te rekenen tussen de twee handelsplatformen kunnen analisten inzicht krijgen in het gedrag van institutionele beleggers. Wanneer de prijs op Coinbase hoger is dan op Binance, suggereert dit dat er een instroom is van institutioneel geld. Als de prijs lager is dan is dit een signaal dat institutionele investeerders juist hun ethereum verkopen. 

Coinbase Premium Index terug in het rood

De CPI over het afgelopen jaar is weergegeven in Figuur 1. Wat direct opvalt is dat de premium index terug in het rood is. Momenteel zit het op niveaus dat we voor het laatst zagen in november en december van 2022 toen de prijs van ETH rond de $1.100 stond. Dit suggereert dat het sentiment van institutionele beleggers in de afgelopen weken is omgeslagen en er munten worden verkocht. In maart en april van dit jaar zagen we nog een flinke instroom in institutioneel geld. Als gevolg daarvan steeg de Ethereum koers ook flink tot boven de $2.000.  

CPI over het afgelopen jaar van Ethereum
Figuur 1: CPI over het afgelopen jaar van Ethereum (bron; CryptoQuant)

 

Wat gaat de ETH koers doen?

Institutionele beleggers handelen over het algemeen met veel vermogen. Daarom kan de afname in het handelsvolume van institutionele investeerders direct impact hebben op de ethereum koers. Of de koers direct gaat zakken en met hoeveel is lastig te zeggen, maar wel is duidelijk dat een koersdaling steeds waarschijnlijker begint te worden. 

Ethereum koers onder de $1.800

In de afgelopen 24 uur is de ETH koers onder de $1.800 gezakt, mogelijk gevoed door de afname in institutionele interesse. Het prijsniveau van $1.800 was een belangrijke grens voor de munt. Al een aantal weken probeerde Ethereum boven deze sterke grens te blijven om er nu toch onder te komen. Analisten verwachten dat een verdere koersdaling mogelijk is tot het niveau van $1.700, wat een volgende belangrijke support niveau betreft. 

 

Ethereum koers over de afgelopen 24 uur
Figuur 2: Ethereum koers over de afgelopen 24 uur (bron; Coingecko)